Het EIB keek onder meer naar de effecten van hypotheekrenteaftrek, de overdrachtsbelasting en de liberalisering van de sociale huursector.

Volgens EIB-directeur Taco van Hoek hebben de plannen van de VVD ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek de minst negatieve effecten in vergelijking met vrijwel alle andere programma’s. ,,Het probleem van bijna alle andere partijen is dat ze drastisch willen snijden in de hypotheekrenteaftrek en in een aantal gevallen ook weinig willen doen in de huurmarkt.”

Stimulerend effect

Alleen het programma van de VVD heeft volgens het EIB een stimulerend effect op de woningvraag en de doorstroming op de woningmarkt en daarmee op de bouwproductie en de werkgelegenheid in de sector. De partij zet bovendien in op een versterking van de positie van starters op de hypotheekmarkt, waar momenteel strenge voorwaarden gelden.

Aan de andere kant van het spectrum staan de PvdA en de SP. De uitvoering van hun programma’s zet de woningvraag en de bouwproductie volgens het EIB ,,duidelijk” onder druk. Dat komt vooral door de zeer forse ingrepen rond de hypotheekrenteaftrek en in het geval van de SP ook het uitblijven van huurliberalisatie. De SP biedt nog wel een investeringsimpuls van bijna 1 miljard euro in 2013 ,,maar dit legt op middellange termijn veel minder gewicht in de schaal dan de negatieve effecten van de ingrepen rond de fiscale behandeling van het eigenwoningbezit.”

Averechts

Het CDA, D66, GroenLinks en de Christen Unie nemen een tussenpositie, maar beperken met hun programma's per saldo ook de vraag naar woningen. Volgens het EIB worden de forse ingrepen in de hypotheekrenteaftrek die deze partijen voorstellen niet volledig gecompenseerd door positieve effecten van huurliberalisering en het verlagen van de overdrachtsbelasting.

Van Hoek verbaasde zich over de nadruk die de laatste maanden is komen te liggen op het herstellen van vertrouwen als medicijn voor de woningmarkt. ,,De rantsoenering op de woningmarkt is een kernprobleem en kostenverhogingen in de koopsector werken averechts. Er zijn uitstekende mogelijkheden om de woningmarkt in beweging te brengen. De instrumenten zijn er, het is een kwestie van het belang en de urgentie die de politiek aan deze doelstelling geeft.''

Voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland zegt dat de EIB-cijfers duidelijk maken dat verder ingrijpen in de woningmarkt ,,ronduit dramatisch'' is voor de bouwsector en de huiseigenaren. Volgens hem neemt het aantal banen in de bouw met 3000 per maand af, zodat er tot 2014 nog 20.000 banene verloren dreigen te gaan, bovenop de 40.000 die al zijn verdwenen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl